Wie kent ze nog oma’s oude huismiddelen? Bij koorts, oorontsteking, blauwe plekken, ontstekingen, gewrichtsklachten, kneuzingen enz.

Als jonge moeder kreeg ik een borstontsteking. Wat deed dit pijn. Ik zocht hulp bij mijn huisarts. Maar die had alleen pillen voor mij wat betekende dat ik moest stoppen met borstvoeding. Schoonmoeder hoorde dan via via dat een kwarkwikkel helpt. En daadwerkelijk al snel wordt de pijn minder een voelden de borsten zich minder gespannen aan waardoor ik een paar uur later weer borstvoeding kon geven.

Net zoals kwark zijn er nog andere fantastische huismiddelen. Je kunt ze gebruiken als eerste hulp, als ondersteuning of ter aanvulling van een (pijn)therapie. Mijn 3 geheime tips voor sneller herstel van spierblessures of gewrichtsklachten zijn oude beproefde middelen die bij de een of andere arts tot verbazing leidde over het geweldige resultaat.

Vandaag drie weken geleden heb ik door een valpartij in de sneeuw een knieletsel opgelopen. Naast een stekende pijn net onder de knieschijf bij langere belasting of pijnscheuten, puur door het gewicht van het onderbeen, als ik het bovenbeen optilde. Ruim een week liep ik mank, alleen maar kleine passen zetten en traplopen maar stap voor stap.

Mijn geheim, wat geen geheim is, is dat ik ter aanvulling op mijn therapie de knie regelmatig met olijfolie in combinatie met vloeibaar Vit. E ingewreven heb. Bovendien heb ik in hoge dosering Vit. C en D ingenomen. Na twee weken kon ik weer gewoon pijnvrij lopen. Intussen ben ik zover hersteld dat ik mijn looptraining weer rustig kan opbouwen.

Geheime tip #1 Kwark

 • kwark werkt pijnstillend, ontstekingsremmend, koelend, koorts verlagend
 • kwark onttrekt net hoe heilaarde via de huid giftstoffen en heeft een basische lichaamsverzorging
 • reumatische gewrichtsklachten, ontstekingen (aderontsteking, keelontsteking, longontsteking, borstontsteking door ophoping van melk, tepel moet vrij blijven), steenpuist, verbrandingen, zonnebrand, ondersteund de leveractiviteit
 • het vetpercentage speelt geen rol, breng de kwark vingerdik op het pijnlijke gewricht of plek. Wikkel een handdoek erover en een deken om onderkoeling te voorkomen
 • laat de kwark net zo lang zitten totdat hij opgedroogd is daarna haal je de kwark eraf
 • let op: niet van toepassing bij vervuilde schaafwonden

Geheime tip #2 Koolbladeren (witte-, rode of savooikool)

 • koolbladeren werken ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft en sterk reinigende werking
 • reumatische verschijnselen, spierklachten, gewrichtsontsteking, bloeduitstorting, oogontsteking, hoofdpijn, blauwe plekken, schaafwond, brandwonden, moeilijk helende wonden, zweren, huidzwelling
 • verwijder van de  grote koolbladeren de dikke nerf en kneus vervolgens de bladeren met een fles of bakrol zodat de werkzame stoffen in de bladeren beter van de huid opgenomen kunnen worden
 • leg de bladeren op de pijnlijke plek, wikkel een handdoek erover om ze op hun plek te fixeren, je kunt deze wikkel de hele nacht laten zitten

Geheime tip #3 Olijfolie extra vergine

 • pijnstillend en ontstekingsremmend
 • reumatische klachten, spierspanning, kneuzingen, artrose, beenmergontsteking, jicht, hoofdpijn, jeuk, lost bloedstolsel op van kneuzingen en blauwe plekken, bevordert de genezing van botscheuren en botbreuken
 • voor duurzaam resultaat moet je minimaal 3 weken tot 3 maanden dagelijks het gewricht behandelen
 • let op: niet het gebied masseren waar een kunstgewricht zit

Doe je voordeel ermee en laat je verrassen van de resultaten. Graag verneem ik je ervaringen met oma’s oude huismiddelen.