Bertie, een vrouw die onlangs bij mij een GRATIS PijnVrij-Doorbraak-Sessie gevolgd had, vertelde mij het volgende. Op een dag nadat ze de ramen gelapt had voelde ze een zeurend pijntje in haar schouder. Ze dacht dat een spier overbelast was en dacht dat het met de nodige rust vanzelf weer zou overgaan.

Al vlug merkte ze dat ze haar rechterschouder steeds meer moest ontzien want alles wat ze deed irriteert de schouder. Het duurde niet lang en ze kreeg haar arm niet meer omhoog. Iets zwaars tillen laat staan haar kleinkind optillen, de veiligheidsgordel omdoen, een tas over haar schouder dragen, te zwijgen over een boodschappentas dragen, iedere handeling waarbij haar rechterarm betrokken was kon de pijn in haar schouder meer of minder provoceren. Het werd zelfs zo erg dat een plotselinge beweging haar een pijnscheut bezorgde waardoor ze minutenlang zat te kermen van de pijn.

Bertie had haar rondje in het medische circuit gedaan en waar het op neer kwam: Na een aantal behandelingen voelde ze wel verbetering maar naar een tijd kwam te pijn weer terug. Dat ze maar pillen moest nemen en ermee moest leren leven.

Daar kwam ook nog bij dat Bertie zich hulpeloos, onbegrepen, teleurgesteld en in de steek gelaten voelde. Bovendien was haar levensvreugde ver te zoeken. De verschillende diagnosen zoals (chronische) slijmbeursontsteking en artrose, het slaapgebrek door pijn, en de zorgelijke gedachten hoe het verder zou gaan. De angst of dit het begin was van de onvermijdelijke aftakeling naar ouderdom of invaliditeit?

De vraag is dan: Wat is de oorzaak? Hoezo wordt het steeds erger? Waardoor worden de klachten in stand gehouden?
Mijn dagelijkse praktijkervaring wijst er op dat veel voorkomende pijnen en pijntjes onterecht worden toegeschreven aan artrose, peesontsteking, hernia of letsel aan de gewrichtsbanden. Verhoogde spanningskrachten of spanningsbarrières trekken de botten steeds dichter naar elkaar toe waardoor het kraakbeen of tussenwervelschijf samengedrukt wordt met als gevolg functieverlies. Het lichaam meet constant de spanningskrachten. Verkeert het spier- en bindweefselsysteem al langere tijd in deze verhoogde spanningstoestand kan al een eenvoudige beweging ertoe lijden dat het lichaam hierop reageert met pijnsensatie of wel myofasicale pijn.

Myofascial staat voor het spier- en bindweefselsysteem en pijnklachten die door myofasciale pijn veroorzaakt worden kunnen met de juiste aanpak verrassend eenvoudig worden verholpen. Zo ook bij Bertie. Al na de eerste behandeling voelde ze pijnverlichting. De speciale PijnVrij oefeningen deed ze thuis regelmatig waarmee ze zelf de resultaten kon verbeteren en vasthouden. Al snel kon ze zonder pijnstillers haar taken uitvoeren. Het duurde niet lang en Bertie kon haar arm weer optimaal pijnvrij bewegen.

Als blijkt dat pijn die blijkbaar verwekt wordt door kraakbeenslijtage, dus een op basis van beeldgevend onderzoek gediagnosticeerde artrose is. Als deze pijn vermindert of zelfs helemaal verdwijnt door puur de myofasciale spanningsbarrière te verhelpen en dit vaak al na 1-3 behandeling. In hoeverre is artrose oorzaak of gevolg? Door het benadelen van de verhoogde spier- en bindweefselspanning wordt immers niets aan de voorhandende structurele beschadiging veranderd.

• Worstel jij ook met pijnklachten en wil je ervan af?
• Heb je moeite met in of uit bed te komen?
• Doet je schouder pijn of je nu zit, staat of ligt?

Grijp jou kans en geef je nu op voor een GRATIS PijnVrij-Doorbraak-Sessie van ca. 30 minuten. Let op ik heb een best volle agenda vandaar dat ik per maand maar 7 Sessies kan houden.

Meld je nu aan!

 

Ik zou het leuk vinden om met jou te werken zodat ook jij weer vrij van pijn gaat bewegen.

Ingrid Frenken
Pijncoach